Flexicuritatea contractului individual de munca in romania

Flexicuritatea contractului individual de munca in romania

Flexicuritatea contractului individual de munca in Romania conform Noullui Cod al Muncii.
Ce inseamna flexicuritate?

Conform definitiei date de Comisia Europeana, flexicuritatea este o strategie integrata de intarire simultana a flexibilitatii si securitatii pe piata muncii. Acest concept a aparut ca efect al schimbarilor socio-economice inregistrate in ultimele decenii in Europa: globarizarea si integrarea europeana, dezvoltarea de noi tehnologii, imbatrânirea demografica a societatii europene, dezvoltarea segmentata a pietei muncii.

Flexibilitatea si securitatea nu trebuie vazute ca fiind opuse, ci complementare. Flexibilitatea se refera pe de o parte la tranzitia cu succes de la scoala la viata de munca, de la un job la altul, de la somaj si inactivitate la un loc de munca, de la viata activa la pensie. Pe de alta parte, flexibilitatea presupune organizarea flexibila a muncii in cadrul organizatiei astfel incât angajatii sa
poata imbina mai usor responsabilitatile vietii profesionale cu viata de familie si sa isi poata perfectiona permanent competentele in cadrul unui program de lucru flexibil. Securitatea se refera nu doar la securitatea locului de munca, ci si la „securitatea ocuparii” – dezvoltarea capacitatii de a ramane angajat dar nu neaparat in acelasi loc de munca, prin furnizarea de cursuri de pregatire in vederea actualizarii permanente a abilitatilor si valorificarii talentelor angajatilor, concomitent cu oferirea de indemnizatii corespunzatoare in perioada de somaj.

0 comentarii la Flexicuritatea contractului individual de munca in romania :

Trimiteți un comentariu

 
Flexicuritatea contractului individual de munca in romania